Pressmeddelande: Ifous Edtest ger isländska lärare stöd i att utforska kvaliteten i digitala lärverktyg
Senast uppdaterad 2025-03-03
I ett samarbete och pilotprojekt mellan det svenska forskningsinstitutet Ifous och Innovationslabbet för utbildning vid Islands universitet har isländska lärare, edtechföretag och forskare samlats för att under ledning av Ifous utforska och utvärdera digitala lärverktyg i undervisningen. Lärare på två skolor på Island har värderat och testat två isländska lärverktyg: Læsir och Evolytes. Mötena har gett möjlighet till fördjupade samtal mellan deltagarna och kunskapsutbyte mellan länderna. Med stöd av ramverket i Ifous Edtest, har lärarna reflekterat kring hur lärverktygen påverkar deras undervisning, vilket lett till värdefulla insikter och professionell utveckling.

– Genom värderingsprocessen får lärarna både en stärkt professionell röst och metoder att kritiskt granska kvaliteten på digitala lärverktyg och dess roll i undervisningen, menar Anna Åkerfeldt, forskare vid Stockholms universitet och Ifous.
Denna modell för samverkan ger edtechföretagen möjlighet att få en direkt inblick i undervisningen, samtidigt som det didaktiska samtalet fördjupas med stöd av ramverket i Edtest.
– Att använda Edtests frågebaserade ramverk har varit väldigt värdefullt för oss kopplat till vår isländsk utbildningskontext, säger Ásta Olga Magnúsdóttir, projektledare på The Innovation Hub of Education. Projektet har lett till flera fördjupande diskussioner mellan våra deltagare och satt fokus på viktiga aspekter rörande digitala lärverktyg. Forskare från Lärarutbildningen har bidragit genom att koppla de insikter som gjorts till relevant forskning och en lång tradition av kvalitetsgranskning av läroböcker. Samtidigt märker vi att processen tar tid, särskilt för lärare, så tydliga strukturer är avgörande framåt. Nu ser vi fram emot att utforska Edtest ramverk vidare i den isländska kontexten.
Även Oddur Sturluson, director of Innovation at the University, är positiv till resultatet från pilotprojektet.
– När lärare, tekniker och forskare samarbetar kan vi utveckla digitala lärverktyg som verkligen förbättrar lärandet. Genom att kombinera beprövade undervisningsmetoder med ny teknik och insikter från lärare säkerställer vi att dessa verktyg är praktiska, effektiva och verkligen användbara i klassrummet.
Genom att använda Edtest ökar lärare sin kompetens att kritiskt granska lärresurser utifrån didaktiska perspektiv, edtechbolag säkerställer kvalitet i sina lärresurser utifrån lärarnas återkoppling och forskare bereds möjlighet till fördjupad kunskap om hur digitala lärverktyg fungerar i undervisning. Att balansera dessa olika intressen kräver en neutral aktör

som kan samordna processen.
– Det är just detta som är trippelhelix-modellens styrka, den ger alla parter värdefulla insikter, säger Susan Henriksson, projektledare för Ifous Edtest. Vi ser det även i Sverige. När lärarna samverkar med edtechföretagen på den neutrala arena som Edtest erbjuder, och de tillsammans kan föra en dialog om de lärverktyg som används i undervisningen, det är då utveckling och lärande sker.
Susan Henriksson, projektledare Ifous, susan.henriksson@ifous.se