Ökad reflektionsförmåga och medvetenhet om både sig själva och sina elever – det upplever lärarna som medverkat i att utveckla matematikundervisningen med aktionsforskning. Arbetet har gett struktur, synliggjort utveckling och stärkt det kollegiala samarbetet. Genom en systematik även i samarbetet mellan lärare-rektor och rektor-skolchef har undervisningen satts i fokus i hela styrkedjan, och synliggjort skillnader i förutsättningar och behov.

Jimmy Rosengren, utbildningsdirektör, Academedias teoretiska verksamhetsområde.

Processtödet Matematikundervisning + aktionsforskning initierades av ledningen för Academedias teoretiska gymnasieskolor 2022, med utgångspunkt i en önskan att höja elevernas motivation och kunskapsnivå i matematik på samhälls- och ekonomiprogrammen. Eftersom tidigare insatser gett mediokra resultat ville ledningen prova ett nytt angreppssätt, och tog Ifous till hjälp med det:

– Alla matematiklärare i vårt verksamhetsområde har fått lära sig hur de kan systematiskt detektera vad de kan förbättra i sin egen undervisning, förändra och analysera utfallet, säger Jimmy Rosengren, utbildningsdirektör för Academedias teoretiska verksamhetsområde.

Under tre år har 100 matematiklärare på 22 gymnasieskolor tillsammans gjort cirka 140 aktionsstudier, dvs. systematiska undersökningar av förändringar i undervisningen. Studiernas fokus har varit såväl på att öka elevernas kunskaper som att förändra deras inställning till matematik. Arbetet har fått effekter på flera plan.

Nils Ödéhn, förstelärare och lektor, Academedia.

Konkreta resultat i form av förbättrade provresultat eller betyg går inte att se ännu, men skolcheferna i processtödets styrgrupp ser aktionsforskningen som en del i en långsiktig strategi för att stärka undervisningens kvalitet. En viktig del i strategin är också att man utsett en processledare som kommer att driva arbetet vidare. Nils Ödéhn, förstelärare och lektor, ser som sin uppgift att se till att satsningen lever vidare:

– Aktionsforskningen har gett mattelärarna verktyg för att systematiskt utveckla sin undervisning. Nästa steg blir att utveckla det kollegiala samarbetet ytterligare, då det finns stort forskningsstöd för att effekten på elevernas lärande blir större om vi utvecklar matematikundervisning kollektivt jämfört med att göra det en och en.

Anette Jahnke, forskare och process- och projektledare på Ifous.

Under arbetet har gemensamma samtal om undervisningsutveckling förts på flera nivåer. Därigenom har också samarbetet i hela organisationens styrkedja stärkts.
– Det är viktigt att sätta undervisningen i fokus för hela organisationen, säger Anette Jahnke, forskare och projekt- och processledare på Ifous. Lärarna är nyckelpersoner, men de behöver stöd från sina chefer. Rektorer och chefer behöver i sin tur hjälp att få syn på behov och förutsättningar. Så det behövs engagemang från båda håll i varje länk i styrkedjan.

En slutrapport från processtödet presenteras i samband ett digitalt delningsseminarium den 4 april 2025 och görs samtidigt fritt tillgänglig på Ifous hemsida.

För frågor, kontakta:
Anette Jahnke, anette.jahnke@ifous.se, tel. 0730-695695
Jimmy Rosengren, jimmy.rosengren@academedia.se, tel: 0730-318186