Pressmeddelande: Swedish Edtest i ny datadriven kostym med ökad interaktivitet och AI
Senast uppdaterad 2024-03-22Nu är den nya versionen av Swedish Edtest, vår nationella arena för att värdera och välja digitala lärresurser, här. Det innebär ökade möjligheter till interaktion, reflektion och även dokumentation för att ha koll på att digitala läromedel väljs i samspel med analoga, på vetenskaplig grund, utifrån pedagogiskt värde och lärarnas syfte med undervisningen.
Swedish Edtest ger lärarna ökat inflytande över valet av digitala lärresurser
Viktigt underlag för rektorer och inköpsansvariga
Hjälper lärarna att få syn på AI-komponenter och tjänster
Förutom utvecklad funktionalitet i plattformen, har ramverket uppdaterats och kompletterats med frågor kring AI för att konkretisera vad det kan vara och hur olika AI-komponenter och tjänster eventuellt är integrerade i lärresurserna. Anna Åkerfeldt, forskare vid Stockholms universitet och Ifous, har både tagit fram och nu vidareutvecklat ramverket.
– Att få syn på AI-komponenter och tjänster i lärresurser är inte helt enkelt, förklarar Anna. Frågorna vi har tagit fram hoppas vi ska hjälpa lärarna att reflektera kring AI, utifrån fokus på undervisning och elevernas lärande. Under utvecklingen av ramverket samarbetade vi med lärare, forskare inom området och edtechbolag för att säkerställa ramverkets relevans. Detta är ett ständigt arbete och ska inte ses som klart, utan en början där samverkan är en viktig del, säger Anna.

.
Swedish Edtest fungerar som en nod där lärare och edtechföretag kan mötas i verkliga undervisningssituationer för att tillsammans se hur digitala lärresurser kan designas så att de svarar mot behoven i undervisningen. Lärarnas förmåga att välja och värdera lärresurser ökar och bolagen får insikt i hur de kan utveckla produkter som ger effekt, stimulerar och motiverar elevernas lärande. Ramverket som utvecklats inom Swedish Edtest bygger på teorier om lärande, tidigare forskning och utvecklingsarbete som gjorts i syfte att stötta lärare i att värdera och föra kritiska samtal om digitala lärresurser och dess användning i skolan.