Mötesplats: Vad är det?
Senast uppdaterad 2024-11-26
Vetenskaplig grund. Tillit. Kollegialt lärande. Kognitionsvetenskaplig. Konstruktivism. Beprövad erfarenhet. Differentiering. Inkludering. Likvärdighet. Analys. Data. Varje dag pratas, skrivs och läses det om svensk skola. Om vad som görs eller borde göras. Ibland cirkulerar vissa ord och begrepp oftare än andra. Men vad betyder egentligen dessa skolrelaterade ord? Är vi säkra på att vi förstår och tolkar dem på liknade sätt? Och behöver vi ens tolka dem lika?
Ifous inbjuder till mötesplatsen Vad är det? där två inbjudna forskare ger perspektiv på aktuella skolbegrepp. Seminariet vänder sig till alla verksamma i skolan. Syftet är att bidra till ökad förståelse för aktuella frågor kring skolutveckling, samt stärkt förmåga att orientera sig och delta i samhällsdebatten och utvecklingen av svensk skola. Mötesplatsen arrangeras i samarbete med Ifous vetenskapliga råd.
Till den här mötesplatsen bjuder vi in verksamma hos en skolhuvudman som är medlem i Ifous. Mötesplatsen är kostnadsfri. Du hittar en lista över Ifous medlemmar här.
Seminariet är 45 minuter, och inleds med två 10–minuters presentationer av forskare om det begrepp som är i fokus för seminariet. Därefter ges det möjligt att som deltagare byta och bryta reflektioner med andra i smågrupper i breakt-out rooms under 10 minuter. Seminariet avslutas med 10-minuters samtal mellan forskarna och deltagarna.
Tillfälle 1: Vetenskaplig grund – vad är det?
Medverkande: Bengt Kristensson Uggla, professor i filosofi vid Åbo akademi och Anette Jahnke, forskare, process- och projektledare, Ifous
Dag: 10 december
Tid: 16.00-16.45
Plats: Online, länk skickas ut 2-3 dagar för tillfället
Anmälan: via den här länken
Tillfälle 2: Beprövad erfarenhet – vad är det?
Medverkande: Jonas Almquist, professor i didaktik vid Uppsala universitet, medlem i Ifous vetenskapliga råd, och Anette Jahnke, forskare, process- och projektledare, Ifous.
Dag: 5 februari 2025
Tid: 16.00-16.45
Plats: Online, länk skickas ut 2-3 dagar för tillfället
Anmälan: via den här länken
Tillfälle 3: Kognitionsvetenskap – vad är det?
Medverkande: Alva Appelgren, doktor i kognitiv neurovetenskap, medlem i Ifous vetenskapliga råd, Petri Partanen, doktor i psykologi och specialist i pedagogisk psykologi. Moderator: Anette Jahnke, forskare, process- och projektledare, Ifous.
Dag: 10 april 2025
Tid: 16.00-16.45
Plats: Online, länk skickas ut 2-3 dagar för tillfället
Anmälan: via den här länken
Tillfälle 4: Tillit – vad är det?
Medverkande: Helene Ärlestig, professor i utbildningsledarskap vid Umeå universitet, medlem i Ifous vetenskapliga råd och Thomas Blom, lektor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Moderator: Anette Jahnke, forskare, process- och projektledare, Ifous.
Dag: 3 juni 2025
Tid: 16:00-16:45
Plats: Online, länk skickas ut 2-3 dagar för tillfället
Anmälan: via den här länken.