Aktuellt
En digital introduktionsträff för intresserade skolchefer och central elevhälsa genomförs 22 januari 2025 kl 9-11. Anmäl intresse här.

Skolan har alltför ofta varit en plats med isolerade klassrum och där elevhälsoteamet är ensam ägare av förebyggande och åtgärdande insatser – med personal som har tydliga specialuppdrag. Skollagens nya skrivningar om elevhälsans uppdrag ställer krav på ett mer holistiskt och främjande elevhälsoarbete. Att stärka kunskapen om vad ett sådant elevhälsoarbete innebär, kan öka elevers skolnärvaro och bidra till ökad måluppfyllelse. Med dessa mål i sikte startar Ifous nu ett nytt FoU-program.

Elevhälsan är betydelsefull för att stödja elevers möjligheter att nå sina kunskaps- och utvecklingsmål. Samtidigt är det inte vanligt att stödet och insatser genomförs datadrivet, att noggrann analys föregår handling eller att arbetet genomförs med en tydlig systematik. Det är inte heller vanligt att elevhälsa är hela skolans angelägenhet där elevhälsan, skolledning, pedagoger och skolchefer samverkar för att förstärka elevernas möjlighet att nå sina mål. En vanligare uppfattning är att hälsoarbete ses som något utanför kärnverksamheten, att det inte hänger ihop med det övriga skolarbetet.

Vad ska FoU-programmet leda till?
Syftet är att utveckla långsiktiga och forskningsbaserade arbetssätt så att elevhälsa integreras i skolans systematiska kvalitetsarbete. Syftet är också att genom samarbete mellan skolans yrkesverksamma och forskare låta kunskaper och erfarenheter bildade i skolan respektive akademin utgöra grund för gemensam kunskapsutveckling och nya forskningsresultat.

Hur?
Utvecklings- och forskningsarbetet i programmet genomförs som en process under tre år och planeras utifrån de medverkandes behov och förutsättningar. Programmet leds av en styrgrupp bestående av ledare från medverkande skolhuvudmän. Kärnan i programmet är det arbete som sker i utvecklingsgrupper bestående av personal i skolans elevhälsoteam, lärare, rektorer, biträdande rektorer och ledare på förvaltnings-/ledningsnivå. Utvecklingsarbetet ges stöd av en forskargrupp som också i samarbete bedriver vetenskapliga studier. Det forskningsbaserade stödet kan till exempel handla om att utveckla verksamhet och ledarskap genom exempelvis aktionsforskning. Programstart är planerad till 2025.

För vem?
Programmet vänder sig till elevhälsopersonal, lärare, rektorer, biträdande rektorer, skolchefer, central elevhälsa och annan personal på huvudmannens ledningsnivå inom samtliga skolformer. En förutsättning för deltagandet är att skolhuvudmannen är medlem i Ifous. Det är de medverkande huvudmännen som tillsammans finansierar FoU-programmet.

Informationsblad om det kommande programmet finner du HÄR.

Vill du veta mer?
Kontakta Andreas Jacobsson, process- och projektledare,
på andreas.jacobsson@ifous.se eller 076 318 41 27.