Pressmeddelande: Nytt stödmaterial för att främja skolnärvaro
Senast uppdaterad 2024-10-08Skolfrånvaro är ett komplext problem som påverkar både elevernas välbefinnande och deras framtida möjligheter. En viktig uppgift för skolans elevhälsoteam är att främja skolnärvaro och förebygga skolfrånvaro. Men hur gör man det på bästa sätt? Nu lanserar Ifous på uppdrag av Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län – en del i samverkansstrukturen mellan Storsthlm och Region Stockholm ett webbaserat stödmaterial riktat till grundskola och gymnasium med syfte att skapa ett mer systematiskt närvaroarbete.
Orsakerna bakom skolfrånvaro kan variera, men skolan spelar en nyckelroll i att skapa en trygg och inkluderande miljö för alla elever. Samtidigt kan det vara svårt att arbeta systematiskt för att främja närvaro och förebygga frånvaro, i stället prioriteras ofta det åtgärdande arbetet.
– Stödmaterialet bidrar till arbetet att skapa goda och jämlika livsvillkor för barn och unga. Fullständiga betyg och gymnasiebehörighet är en av de viktigaste faktorerna för att förhindra psykisk ohälsa, både på kort och lång sikt, säger Maria Andersson, enhetschef för psykiatri och samverkan vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.
Stödmaterialet riktar sig till alla som arbetar med elevhälsa i grundskola och gymnasium, oavsett form. Materialet lyfter även vikten av att förstärka skolans stöd genom tidiga och förebyggande insatser i samarbete med andra verksamheter som till exempel socialtjänst, primärvård och polis. Innehållet bygger på såväl forskningsresultat som beprövad erfarenhet.
Genom praktiskt utvecklingsarbete och verksamhetsutveckling med kollegialt lärande i centrum, leder stödmaterialet elevhälsoteamet fram till konkreta insatser och en handlingsplan för elevhälsan.
– Ambitionen med stödmaterialet är att utveckla elevhälsoteamets systematik och kollegiala lärande i arbetet med att främja skolnärvaro, säger Malin Gren Landell, leg. psykolog, forskare och författare till materialet.
Stödmaterialet lanseras i samband med en konferens den 9 oktober 2024. Du hittar det här.
Vid frågor, kontakta Andreas Jacobsson, process-och projektledare på Ifous.
andreas.jacobsson@ifous.se 076-318 41 27